Barn som vägrar äta

Få saker är så smärtsamt för en förälder som när ett barn inte äter. Särskilt när barnen är i en ålder då de växer snabbt är det viktigt att de får i sig tillräckligt med kalorier och näringsämnen. Det är dock viktigt att inte oroa sig i onödan eftersom starka föräldrareaktioner kan öka stressen runt måltider och göra det ännu svårare för barnet att äta. I den här texten ska vi titta mer på vad matvägran kan bero på och vad man kan göra åt problemet om det inte löser sig av sig självt.

Olika typer av matvägran

Om du lär dig mer om matvägran så kommer du förhoppningsvis att kunna känna dig lugnare när ditt barn inte äter. Det är nämligen helt normalt att barn ibland trilskas runt måltider. Eftersom vi inte kan tvinga barn att svälja mat blir matvägran ett sätt för dem att hävda sig på. Barn i vissa åldrar är också naturligt misstänksamma mot vissa smaker (inte minst beskt) och mot maträtter som de inte känner igen. Detta tros vara genetiskt betingat och har den funktionen att vi inte stoppar oss giftigheter ute i naturen. Matvägran kan även handla om att barnet utvecklat en allt för stark preferens för söta smaker och då är det dags att dra ner på sötsakerna.

Så gör du när barnet inte äter

Om du bara kan ta reda på varför barnet inte äter ordentligt har du bra möjligheter att göra något åt situationen. Ofta gör man en allergiutredning för att se om en så enkel förklaring som en allergi kan ligga bakom problemet. Många spädbarn kan få kolik, en knipande smärta i magen, på grund av gasbildning. När det gäller lite äldre barn brukar rådet vara att prova många olika slags mat. Gärna rena råvaror som barnet kan se och inte mat som mixats ihop till en gröt. I lite svårare fall finns det flera produkter med en för de flesta barn tilltalande smak och ett högt energi och näringsinnehåll.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike