Barnsäkra hemmet

När barn växer upp är det naturligt att de är nyfikna på sin omvärld, och vill utforska så mycket av den som möjligt – det är så barn lär sig och utvecklas. Som förälder vill man dock att barnen ska kunna utforska hemmet utan att de också riskerar att skada sig, och därför är det viktigt att man barnsäkrar hemmet, så att potentiella faror är neutraliserade.stair-climb-3855_960_720

När man funderar på vad som kan behöva barnsäkras i hemmet ska man utgå från barnets perspektiv, och försöka tänka på vad i varje rum som kan vara spännande – och som kan vara farligt. De vanligaste riskerna för ett barn i sitt eget hem är brännskador, fallolyckor och förgiftning. När det gäller de två förstnämnda riskerna är det viktigt att man går igenom varje rum och försöker undanröja sådant som barnen kan klättra på och bränna sig på, till exempel spisen, ugnen, kaffebryggare och strykjärn. Man bör också se till att barrikadera trappor med en liten grind, och vara noga med att försegla fönster och blockera eventuella glipor i balkongräcken och andra platser där barnen kan falla. Det går dock självklart inte att säkra hemmet från alla faror för ett barn – det kan falla från en soffa i vardagsrummet likagärna som ner för en trappa, och det kan göra lika stor skada. Som förälder måste man därför alltid ha uppsikt över barnet, även om man har barnsäkrat hemmet till det yttersta. För att undvika förgiftning är det viktigt att se till att alla kemikalier i hemmet står högt upp eller på annat sätt är utom räckhåll för barn. Man bör också se till att sätta barnsäkra lås på lådor i kök och badrum, så att barnet inte kommer åt saker de kan skada sig på, som knivar och pincetter.

Förutom dessa allvarliga skador vill man sannolikt också förhindra att barnen får mindre skador, som att de klämmer sig eller slår i huvudet på en vass kant. För detta finns särskilda skydd man kan köpa, till exempel hörnskydd som man kan klämma fast på bordskanter (vilket gör kanterna mjuka och rundade istället för vassa och kantiga) och klämskydd som man fäster i dörröppningar, och som tar smällen om en dörr skulle slås igen, istället för barnets fingrar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike