Vilken bilbarnstol ska du välja?

I dagens samhälle färdas vi mycket i bil vilket betyder att även små barn tillbringar mycket tid i bilen. För att ditt barn ska vara så säkert som möjligt under bilfärden är det väldigt viktigt att du lägger lite tid på att välja rätt bilbarnstol. Visste du att det till och med är olagligt att låta barn under 135 centimeter färdas i bil utan någon form av bilbarnstol? Vilken stol du ska välja beror på hur stort ditt barn är då det finns flera olika bilbarnstolar. Det finns till exempel bilbarnstol för nyfödd
bakåtvänd bilbarnstol och bälteskudde.

1200px-rear-facing_infant_car_seatDen första tiden

Innan vi går in på vilken stol som passar bäst så ska vi ta upp det allra viktigaste. När du väljer stol är det första du ska titta efter en säkerhetscertifiering. Den stol du väljer bör vara E-godkänd. Detta innebär att den följer EU:s säkerhetskrav. Det är också bra om den har märkningen plustestad. Plustest är en svensk certifiering som innebär att stolen har ett bra nackskydd. Mellan 0-9 månader är det bäst att använda ett babyskydd i bilen. När du monterar babyskyddet är det av största vikt att följa monteringsanvisningarna till punkt och pricka för att det ska fungera optimalt. Det är också viktigt att använda bältet i babyskyddet eftersom det håller ditt barn på plats. Tänk också på att små barn är känsliga och var noga med att tvätta händerna för att undvika influensa. Babyskydd ska man använda så länge barnet inte kan sitta själv, sedan är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol.

Från nio månader och framåt

När ditt barn klarar av att sitta upp själv och kan stabilisera huvudet på ett bra sätt kan du byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Att låta sitt barn färdas baklänges är absolut säkrast. Låt därför ditt barn använda den bakåtvända stolen så länge som möjligt. Generellt brukar man använda bakåtvända bilbarnstolar tills barnet är 4 – 5 år eller väger 25 kilo. När ditt barn väger 25 kilo kan du byta till en bältstol eller en bälteskudde. En bältstol är dock att föredra. Den hjälper ditt barn att hålla upp kroppen och att hålla bältet på plats. Detta är särskilt bra under långa bilfärder då barnet kanske somnar. Vi rekommenderar också att man låter barnet åka bakåtvänt så länge som möjligt då det ger den absolut bästa säkerheten. Idag finns ett stort utbud av bälteskuddar och stolar. Att välja en som är roligt utformad kan vara bra för att göra bilfärden mindre tråkig. Var bara noga med att stolen har rätt säkerhetscertifiering.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike