Att cykla med barn

Att cykla med ett barn som passagerare är något som de flesta vuxna får uppleva någon gång i livet, oavsett om det handlar om att man hämtar och lämnar barnen på dagis varje dag med cykel, eller att man gör en dagsutflykt bara för trivselns skull. För att det ska vara säkert för både dig och barnet att cykla tillsammans finns det dock vissa saker man måste ha noga i åtanke innan man trampar iväg.

Den första och mest självklara saken är att barnet ska bära hjälm. För att minska risken för skador bör självklart även den vuxne bära hjälm, men eftersom det inte är lag på det är det inget krav. Barnet ska sedan sitta i en så kallad barnsits, som man monterar på cykeln. Det finns flera olika modeller och varianter av barnsits, och valet av sits kan ha stor inverkan på säkerheten när ni cyklar tillsammans. Det finns till exempel en variant som monteras framför sadeln på cykeln, men dessa sitsar innebär en större olycksrisk och ökar dessutom risken för nackskador för barnet, eftersom de har ett lågt ryggstöd.320px-child_bicycle_seat

Det är därför vanligare med en variant som monteras bakom sadeln, antingen i pakethållaren eller i sadelstolpen. Det man ska tänka på är att köpa en sits som har ett bälteslås som kräver tvåhandsfattning för att öppnas, för att förhindra att barnet spänner loss sig självt. Man bör också montera ett kjolskydd på cykeln, för att förhindra att kläder, remmar eller fötter åker in i hjulet och orsakar en olycka. När man ska montera sitsen kan man be om hjälp i butiken om man känner sig osäker, så att man är säker på att den monteras rätt.

Om man inte redan har en cykel, och vill börja cykla med sitt barn, blir det en hel del utrustning som ska införskaffas. Det bästa är kanske om man kan spara ihop pengar till dessa kostnader, men om man till exempel vet med sig att man har skulder som kan drivas in kan man också kontakta inkasso för att få hjälp med detta. Då kanske man också får tillräckligt med pengar över för att kunna köpa en egen cykel till barnet när det är för stort för att sitta i barnsitsen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike