Leksaker av trä – ett bättre alternativ

Alla barn älskar att leka, det är ett faktum. Men för att de ska kunna göra detta krävs det att de har leksaker. Vi är nog många som fått höra av våra kära föräldrar att de minsann fick klara sig med att leka med kottar och pinnar och att det gick jättebra. Allt detta är säkert sant, men vi vet ju alla att det faktiskt är mycket roligare att faktiskt ha riktiga leksaker till hands när det blir dags att leka. Det är verkligen något man bör unna sina barn och något som de definitivt kommer att uppskatta. Studier har även visat att lek aktivt bidrar till att utveckla barnens fantasi och kreativitet. För små barn är det dessutom ett mycket bra sätt att öva upp sin finmotorik.

Den bedrägliga plasten

Majoriteten av de leksaker som idag finns på marknaden tillverkas av plast. Detta är mycket tråkigt då plast har visat sig ha en massa nackdelar som man som konsument tyvärr inte alltid är medveten om. En verkligt negativ faktor med plast är att den kan innehålla många gifter som inte alls är speciellt hälsosamma för barnen. Bland annat kan plast innehålla ftalater som sedan utsöndras från plastmaterialet. Detta är ett hormonstörande ämne som även tros kunna förorsaka cancer. Detta är naturligtvis inte ämnen som man vill ha i närheten av sina barn. Speciellt inte eftersom barn, särskilt små barn, ofta utforskar sin omgivning och sakerna i den genom att stoppa saker i munnen och smaka på dem.

Colroful toy train going through a brick town

Så slopa plasten helt och satsa istället på leksaker som är gjorda av trä. I detta material finns det inga farliga ämnen och det är därför säkert för barnen att leka med dem. Trä är dessutom ett tåligare material än plast och det gäller också för leksaker tillverkade av trä. De brukar ha betydligt längre livslängd än plastleksaker och kan därmed användas av alla familjens barn, ibland kan de till och med ärvas ned genom generationer. Den här typen av leksaker representerar därmed också ett mycket bättre alternativ ur en ekonomisk synpunkt, då man inte behöver köpa nya hela tiden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike