Ta vara på bebistiden

Föräldrar, mor- eller farföräldrar, vänner, barnmorskan, ja nästan alla kommer med samma råd till nyblivna föräldrar. Rådet är ”ta vara på bebistiden, den kommer aldrig igen”.

Innan man fått barn själv är det nog svårt att riktigt sätta sig in i vad de menar, och hur sant det är vad de säger.

När man äntligen får sitt nyfödda barn är man som i en egen liten värld, bebisbubblan. Vad som styr dagarna är den lilla skattens ät- och sovtider.

Det går inte att komma ifrån att det finns stressmoment som nybliven förälder. Man kanske är osäker i sin roll som förälder, rädd för att inte räcka till. Men oavsett så kommer man aldrig ångra den tid man spenderat tillsammans med sitt barn. Det handlar mycket om att landa i sin roll och inte stressa över allt runtomkring utan acceptera läget, att det är bebisen som styr, och börja njuta.

En sån sak som amning, det är något fint man kan göra till en mysig stund tillsammans där man släpper alla tankar om städning, matlagning eller annat som kan uppta tankarna. En bra idé är att göra en amningshörna där ni kan känna er avslappnade. En mysig fåtölj, en kudde att placera så att du sitter skönt, gärna ljusslingor som ger ett varmt och inte så starkt sken och gärna ett litet avlastningsbord. Att ha rätt ljus betyder faktiskt mer än man kan tro för avslappningens skull.

Ett bord bredvid fåtöljen är bra så man kan placera ett vattenglas där eftersom man ofta blir törstig vid eller efter amning. Kanske vill man även sitta kvar en stund när amningen är klar. Passa på att känna värmen och kärleken från det nya lilla livet. Försök att alltid ha en gosig filt i närheten också, då kan ni vira in er i den tillsammans och bara njuta. Just de stunderna tillsammans är sånt man minns.

Det går att skapa stunder av det mesta man gör med sin bebis. Exempelvis kvällsbadet där man kan stänga in sig ensam en stund med bebisen i badrummet och tända väldoftande ljus och gärna ha lite dämpad belysning om det är möjligt.

Sedan kan man ta tid på sig med kvällsrutinen, efter ett mysigt bad kan man låta bebisen ligga utan kläder och blöja på skötbordet och så kan man massera in mjukgörande olja. Kanske sjunga lite för den lilla eller spela lugnande musik i bakgrunden. Det är viktigt att ha varmt i rummet så att bebisen inte fryser.

Att göra rutinsaker till fina stunder är väl investerad tid. Du kommer förmodligen även att uppleva att du får ett ännu starkare band till ditt barn.

När barnet blir några månader så kan du ändra rutinen lite genom att lägga till ramsor och mer aktivt prata med, och sjunga för, barnet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike