Klä din bebis rätt i vinter

När det är kallt ute vill vi naturligtvis se till att vi klär våra bebisar varmt och på rätt sätt. Det är dock viktigt att man ser till så att barnet håller en jämn temperatur och inte heller blir för varm. Som förälder kan det vara svårt att veta exakt hur mycket kläder som man faktiskt behöver på sin lilla, speciellt om barnet också ligger i vagn med åkpåse eller liknande.

Du har kanske redan hört att mycket små barn har svårare att reglera sin kroppsvärme än äldre. Det betyder att vi måste tänka till mer än en gång när vi väljer kläder i vinter. Det är lätt att de små blir för kalla, eller för varma, väldigt snabbt. Som förälder behöver du säkerställa att kläderna anpassas, både efter temperaturen som råder men även beroende på vilken miljö som ni ska vistas i. En promenad ute i den kalla kylan på väg till apoteket för att hämta ut recept till bebisen kräver t.ex. en overall. Apoteket erbjuder mängder med receptfria alternativ om din bebis (eller du själv) har blivit förkyld, fått torr vinterhud eller liknande.

Det vanligaste misstaget som nyblivna föräldrar gör är att de använder för mycket kläder. Man kanske är rädd att man klär barnet för kallt, men det är snarare tvärtom i de flesta fall. Ett bra sätt att kontrollera så att din bebis har rätt temperatur är att känna i nacken. Om barnet är svettigt är barnet för varmt. Att känna på händer och fötter är ingen bra indikering. Bebisar har av naturen kallare fötter och händer utan att de behöver betyda att de fryser.

Bebis i liggvagn – Om din bebis är så pass liten att den ligger i liggvagn kan du t.ex. använda dig av en body och strumpbyxor närmast kroppen. Till mellanlager kan du satsa på ett par mjuka byxor och gärna en tröja i fleece. Det yttersta lagret bör bestå av en overall i ett material som är säkert mot vind och kyla. Om ditt barn ligger i en varm och ordentlig åkpåse kan en overall i fleece vara ett bättre alternativ. Kom ihåg att din bebis behöver skydda huvudet med en varm mössa och satsa på tofflor och vantar i fleece. I många fall har bebisen sina händer nerstoppade i åkpåsen, men ibland är det riktigt kallt och då kan vantar vara nödvändiga ändå.

Även om ditt barn är ordentligt klätt så se till att ha en åkpåse i vagnen, alternativt en ullpläd. Orsaken till detta är för att botten på vagnen kan bli riktigt kall, vilket då förs över till ditt lilla barn. En ordentlig pläd kommer du att kunna ha användning för länge. Materialet håller bebisen ordentligt varm samtidigt som det andas som det ska.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike